Økonomi

5 regnskapstips

Det beste tipset er: Ikke vær redd for å be om hjelp.

Randi Nyhaug

Siviløkonom og fagansvarlig i Conta

Randi Nyhaug, siviløkonom og fagansvarlig i Conta.

Foto: Conta

Før var det en del forskjeller på landbruksregnskap og andre regnskap. Nå er regnskap og rapportering blitt mer standardisert, og bønder kan føre regnskap likt som andre virksomheter. Likevel er det hensiktsmessig for bønder å tilpasse noen av kontoene etter driften. Det er også noen spesielle regler som gjelder ved verdivurdering av eiendeler som dyr og varer.

Se om du kan forenkle kontoplanen

Det har tidligere vært tradisjon for bruk av mange regnskapskontoer i landbruk, men i mange tilfeller er det ikke nødvendig å spesifisere så mye. Siden det ikke lenger er en egen rapportering for landbruk i næringsspesifikasjonen, så kan mye forenkles ved å slå sammen kontoer. Dette er tidsbesparende, og du kan bruke et ordinært regnskapsprogram.

Driver du innen flere næringer bør du føre avdelingsregnskap. Da skiller du inntektene og næringene, og regnskapet blir mye ryddigere.

Bruk årsoppgaven fra kunde når du avstemmer inntekter

På slutten av året må du sjekke at regnskapet er korrekt. Er du en melkebonde som leverer melk til Tine vil du motta en årsoppgave fra Tine som viser hva du har levert det året det gjelder. Denne er fin å bruke i avstemningen av regnskapet, enten du gjør det selv eller hvis en regnskapsfører gjør jobben. Dette er også en ekstra dokumentasjon på at resten av regnskapet er ført riktig.

Skal du rapportere tall tilbake, henter du rapporter og analyser i regnskapsprogrammet.

Formuesverdi på husdyr (buskap)

Buskapen er en del av varetellingen og hvert år må du finne formuesverdi for alle dyrene du eier. Formuesverdien per dyr blir publisert av Skatteetaten hver høst. Disse verdiene skal gjelde for varelager verdi i skatteoppgjøret ditt.

Om du har kostnader til kjøp av dyr, så bokføres dette på en kostnadskonto som begynner på 4. Når du skal bokføre verdien på dyrene ved årsskifte bokføres det som en type varelager.

Om verdien på dyrene har økt fra i fjor, bokføres det slik:
Debet 1450 Buskap
Kredit 4590 Endring verdi dyr

Dersom verdien er lavere enn i fjor, føres endringen motsatt.

Lag deg en god rutine

Når du driver for deg selv er det en del administrativt å holde styr på. Da er det lurt å ha en god struktur og lage seg en god rutine på når man for eksempel skal gjøre regnskap og innrapporteringer. Erfaringsmessig lønner det seg sjelden å ta regnskapet i et skippertak Jeg opplever ofte at de som gjør litt hver uke, er de som totalt sett bruker minst tid.

Jeg anbefaler å utnytte automatiseringsalternativer der det går, som mottak av EHF og betaling via regnskapsprogrammet.

Ikke vær redd for å be om hjelp

Dette er et tips jeg som regnskapsfører gir alle virksomheter. Hvis du står fast, synes regnskap er for komplisert eller tar for mye tid, så bruk en regnskapsfører. Det finnes mange regnskapsførere som kan landbruksregnskap og kan hjelpe deg deler av regnskapet eller med alt.